Pages Navigation Menu

Tejpótlás a hétköznapokban

Tejpótlás a hétköznapokban

Amikor megtudtam, hogy a lányom tejallergiás ( tehéntejfehérje-allergia), azt hittem, egy viszonylag egyszerű diétával kezelhető ez a probléma. Bár nagyon szerette a tejet és más tejtermékeket, gondoltam, majdcsak kibírja, hogy kefir, túró és joghurt helyett ízletes gyümölcsöket és egyéb finomságokat kap, a tejecskét és a kakaót pedig lecseréljük más innivalókra. Aztán ahogy nap mint nap nem várt akadályokba ütköztem, rá kellett döbbennem, hogy a helyzet azért mégsem ennyire egyszerű. A palacsintát ugyan meg lehet sütni úgy is, hogy tej helyett csak vizet teszünk bele, kalács is készíthető tej és vaj nélkül, de a normál élelmiszerboltokban nem kapunk ilyet, és ahhoz, hogy házilag készítve ezek minőségben ne maradjanak alatta a tejes verzióknak, elég sok praktikus fortély ismeretére van szükség.

Először célszerű beszerezni egy olyan szakácskönyvet, ami kifejezetten allergiás betegek számára készült recepteket tartalmaz, és allergológus szakemberek írták vagy lektorálták. Ma már elég sok igazán jó minőségű ilyen jellegű könyv kapható. Mielőtt megvennénk, nézzük meg, hogy a recepteken kívül tartalmaz-e egyéb praktikus tanácsokat, például olyasmit, hogy hol tudjuk megvásárolni a szükséges alapanyagokat, vagy hogyan kell ezekből a többnyire növényi eredetű porokból olyan alapanyagokat készíteni , amelyek ízben és állagban is valóban kiváltják a tejet, túrót, tejfölt, vajat vagy az egyéb tejtermékeket. Melyiket lehet sütni, melyiket főzni, és melyik az, ami igazán csak nyersen működik? Mi való édes, és mi sós ételekhez? (Szőke Krisztina szakácskönyvét például nagyon tudom ajánlani mindenkinek: Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, SpringMed Kiadó, 2009.)

A bioboltokban, illetve mostanában már több nagyáruház kijelölt polcain is meg tudjuk vásárolni ezeket a tejtermékeket helyettesítő készítményeket. A szupermarketekkel szemben a kisebb „biopontok”, „ökosarkok” előnye az, hogy ott az eladók is általában „képben vannak”, többnyire tudják, hogy adott allergiára mely termékek adhatók, és melyek nem. A tejérzékenység az egyik alapallergia, az ezzel kapcsolatos tanácsadás egy jobb bioboltban nem okozhat gondot.

Budapesten, a XIII. kerületi Csizma utcában található a Mediline Üzletház, ahova – ha rendszeresen vissza-visszatérünk – érdemes egy törzsvásárlói kártyát kiváltani, amivel nagykereskedelmi áron kaphatjuk meg a kiválasztott termékeket. Mivel a főváros több bioboltját ők látják el áruval, ezért árban, választékban és felkészültségben egyaránt nagyon előkelő helyet foglalnak el.

Kisgyermekek táplálásában a tejet leggyakrabban a gasztroenterológus által felírt speciális gyermektápszerekkel lehet kiváltani. Ezekkel főtt ételeket is készíthetünk, sütésre-főzésre is alkalmasak. A tejszín pótlása már nehezebb feladat. Létezik ugyan ún. „zabtejszín”, de ennek jellegzetes íze csak elég nagy fantáziával hozható összefüggésbe a tejszín zamatával. Persze egy idő után hozzá lehet szokni, és ha nem hasonlítgatjuk folyton össze az igazi tejszínnel, akkor akár meg is szerethető. A „rizstejet” otthon, házilag is el tudjuk készíteni, a „kókusztej” pedig valóban kifejezetten ízletes tejpótlék. A mi családunkban ez a kedvenc „tejpor”; kalácsfélék készítésére kiválóan alkalmas, és a hagyományosan tejes édességek elsőosztályú alapanyaga. A vajat sütéshez, főzéshez vagy akár nyersen is általában Liga margarinnal szoktuk helyettesíteni.

Végül is az élet valóban nem állt meg amiatt, hogy a tejtermékeket helyettesítenünk kellett egyebekkel. Ma már ez gyakorlatilag rutinszerűen megy nekünk. Abban, hogy mások könnyebben eljussanak idáig, sokat segíthetnek a megfelelő könyvek és a felkészült szakemberek.

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.
Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close